Beart 411 domineert toplijst merries!
20-01-2014
 
Fokwaarden voor exterieur en sportaanleg zijn de afgelopen jaren een steeds belangrijkere rol gaan spelen bij de hengstenselectie (KFPS) en hengstenkeuze (fokkers). Fokwaarden worden niet alleen berekend voor hengsten, maar ook voor merries. Bij oudere hengsten worden de exterieurfokwaarden gebaseerd op de keuringsresultaten van de nakomelingen. Bij merries (en jonge) hengsten worden de fokwaarden gebaseerd op afstamming en de eigen exterieurscores. Ook bij merries kunnen de fokwaarden nadien nog veranderen als er nakomelingen gekeurd worden, maar ook als broers en zussen gekeurd worden. Fokwaarden van merries hebben een lagere betrouwbaarheid dan van hengsten waarvan veel nakomelingen gekeurd zijn.

 

In de toplijst merries zijn 461 merries opgenomen met een fokwaarde voor totaal exterieur van minimaal 107 (100 is het rasgemiddelde), geboren vanaf het jaar 2000. 

Het meest prominente vaderdier in de lijst is Beart 411, die met 107 dochters in de lijst tekent voor bijna een kwart van de paarden met de hoogste fokwaarde!

 

Net als vorig jaar is Wille fan Synaeda de lijstaanvoerster. Deze Kroonmerrie uit stal Oosterbaan Tzummarum  is een dochter van Beart 411 uit de oud-CK kampioene Gonda F.T, welke zelf plaats 3 op de lijst inneemt. Een andere hoog moeder-dochterkoppel vinden we in dochter Gâlske en moeder Paabke fan ‘e Bear op plaats 2 en 5 uit stal Van der Berg, Garderen. Prominent aanwezig in de top van de lijst zijn eveneens de ‘Van de Gonda-paarden' uit stal Karnebeek uit Goor, welke afstammen van de uitstekend fokkende Anne 340-dochter Sanne K.

Bron: www.kfps.nl (hier kunt u ook de toplijst downloaden).

 

 
naar nieuws overzicht
 
 

 

 
Beart 411 Teeuwis 389 Rindert 406 Take 455 Tjalbert 460